tirsdag den 28. januar 2014

Januar. Kort fortalt.

Hjemmebagte pita-brød er bare så meget bedre end de færdigkøbte. Men hvis jeg skal være helt ærlig, så køber jeg da ofte de færdige, når det bare skal gå stærkt. Men glæden over de hjemmegjorte er des meget større, når jeg får taget mig sammen til at bage dem. Og det er så sjovt at se hvordan de hæver op. 
 Fyldet bestod af kronhjorte-deller. Godt krydrede med hvidløg, spidskommen, koriander, chili og andet godt fra shawarma-land. Og en dejlig kølende cremefraiche-dressing til.
 Den perfekte fingermad til at indtage foran tosse-kassen.
 Jeg fandt også svinekæber. Der findes næsten ikke mere lækkert stykke kød. De blev braisseret i mørk øl og serveret med en kartoffel-rodfrugtmos. Det var hjemkomstmiddagen da Sømanden i mit liv vendte tilbage fra Brasiliens varme til januars fugt og kulde.
 Og hønsene sprøjter æg ud. Så de skal bruges til noget godt og lækkert. Florida Key Lime Pie er ikke for de kalorieforskrækkede, men iiiiih hvor det smager godt.
 Nogle af de mange æg er også kommet i rugemaskinen. Jeg skulle jo liiige tjekke om hanerne gør deres arbejde. Og det gør de da. En lille flok gule New Hampshire-kyllinger og en enkelt mørk barnevelder er det blevet til. Så kan blæsten ruske og frosten bide i kinderne alt det den vil. Indendørs er det blevet forår.
 En dag gamle, og New Hampshire-kyllingerne er allerede begyndt at sætte vingefjer.
 Sådan noget har barneveldere ikke så travlt med. De vil hellere hygge og putte. Fjer kan man altid sætte når man bliver stor.

Decemberglæder. Meget forsinkede.

Jeg må være rendt ind i en blog-blokering. Jeg har simpelthen ikke orket at skrive om noget som helst de sidste stykke tid. Men livet har da bestemt ikke stået stille herude på det lille husmandssted. Vi kom gennem december med julerier af alle slags, og hele banden lagde sig også med en grim gang mave-influenza i juledagene, jeg mistede stemmen i hele 10 dage efter nytår... til stor fornøjelse og morskab for omgangskredsen. Nyt arbejde har jeg også fået. Og det er både sjovt og spændende. 
Men her kommer en kort billedgennemgang af nogle af decembers projekter.
 Der blev bagt julekage efter engelsk forbillede. Sukat og pomeransskal købes som altid i hele stykker. Det smager bare SÅ meget bedre end de der mystiske små tern man kan købe i almindelige butikker.
 I to dage stod der nødder og tørret frugt af alle slags og søppede i en blanding af rom og appelsinjuice.
 Kagerne blev velsmagende krydrede og lækker svampede. Og ja, det er meningen at det skal være flertal. Når man har gang i sådan et projekt giver det ingen mening kun at bage en kage. Og de holder sig fortræffeligt.
 Jeg fik også lavet Nougat Noir. Mørk nougat. Det er helt simpelt lige dele honning og hele mandler der koges til honningen er mørk og mandlerne siger smæld. Det smager skønt. Sødt med et strøg af bittert fra honningen og med masser af mandelknas.
 Eneste problem er at skære stykkerne pænt ud. Og så havde de en tendens til at klistre sammen igen. Men jeg orkede altså ikke stå og pakke alle de små stykker ind enkeltvis.
 Det hele gik ikke op i sødt. Jeg høstede palmekål i haven, fandt en af mine røgede nakkekamme frem og skar et par skiver af, og så blev der ellers lavet en ordentlig skudefuld vinter-minestrone.
 Tørrede bønner, grønne bønner, gulerødder, squash, kigærter, bladselleri, løg, hvidløg, palmekål, kartofler, tomater og en håndfuld tørret pasta. Og bunden er lagt med et par skiver røget nakkekam og en skorpe fra et stykke parmesan. Genial restesuppe.
 Suppen blev serveret med en drys revet parmesan. Så kommer man styrket gennem de kolde dage.
 Og hvis dagene mere er til lidt lettere kost oven på julesulen, så lægger hønsene stadig æg nok til at man kan lave en mættende salat med kvarte æg og ristede chorizoskiver ovenpå.
 MOAR, du siger ikke til nogen at jeg elsker at sove i min nissehue-sovepose!!!
 Dette billede af mine 3 skønne unger må være ca. 12½ år gammelt.Solbrune lækre sommerbørn. 
Harald kom på ideen om at vi skulle lave en reprise af billedet. Sofaen er den samme, men dengang boede vi i lejlighed i Odense, så omgivelserne er nogle andre. Og så kom ungerne også til at sidde spejlvendt. Men de er da stadig lige dejlige. Og heldigvis stadig lige så glade for hinanden som dengang.