mandag den 24. september 2012

Ost og Tarte Tatin

Sidste lørdag var jeg på torvet i Odense med manden, min kusine og hendes mand. Vi har nogle rigtig gode ostehandlere på torvet, men desværre kommer jeg ikke derind så tit længere. Så når det sker, så bliver der handlet ind til den store guldmedalje. Det blev til lagret cheddar, en rødkitost, en dejlig stilton, en gedeost, en emmentaler og en tør ost der minder om en parmesan. Uh ha det er godt.
 Manden i huset købte en dejlig rom til mig. Han er selv whisky-elsker, men det er ikke lige min smag. Til gengæld findes der nogle ualmindeligt skønne caribiske romtyper, der ikke minder det mindste om det afskyelige stads man førhen hældte i cola. Disse her kan nydes rent og smager himmelsk.
 Desværre er min egen æblehøst minimal i år. Der var alt for koldt og vådt da træerne blomstrede. Men af mystiske årsager, så har den lokale frugtplantage vist ikke haft problemer. De havefolk i nærheden som jeg ellers har snakket med, har heller ikke fået nævneværdigt ud af deres træer i år. Så turen gik til plantagen, som har et fint udvalg og rimelige priser. Jeg fik indkøbt nogle skønne Gråstenæbler, en pose Aromaæbler og en pose Clara Frijspærer. Det er med at nyde de skønne danske frugter når de er her. De udenlandske køber jeg nødigt. De smager ikke af noget og er fulde af sprøjtemidler.
 Nogle af gråstenerne blev omsat til en skøn Tarte Tatin. Nu der var æbler nok, så eksperimenterede jeg lidt. Jeg skar bare kernehusene ud og snittede æblerne i både. Skrællen beholdt jeg på. De blev smidt i sauterepanden med en klat smør og en ordentlig klat af vores egen honning.
 Da æblerne havde simret lidt smed jeg en håndfuld valnøddekerner i sammen med nogle skønne store grøn-gule rosiner som jeg plejer at hamstre i store mængder inde på bazaren.
 Da æblerne var kølet lidt ned fik de et låg på af en hurtig mørdej. Den er bare rørt hurtigt sammen på røremaskinen. Det er bare lidt mel, sukker, smør og æg til det hænger sammen.
 Kagen blev bagt i panden. Sådan ser den ud efter en tur i ovnen. Så er tricket at vende den om på et fad uden at det går helt galt.
 Det lykkedes næsten at få kagen ud i et stykke. Heldigvis er smagen ikke afhængig af udseendet.
Så er der serveret. Skøn æblekage med en klat flødeskum. Kan man forlange mere? Manden i huset og de langhårede drenge var svært tilfredse.

2 kommentarer:

  1. irmahall45@otmail.com30. september 2012 kl. 15.47

    En rigtig god opskrift. Den må jeg prøve. Har lige lavet "Henriettes æblekage". Den er god.Har lavet æblekage af Filippaæbler.De er fremragende til det, da de ikke koger ud, hvis man kommer sukkeret i til sidst.
    Har du en ide om der er forskel på æbletyperne, hvis man vil bage med skræl? Knus mor.

    SvarSlet
  2. Tror ikke der er så meget forskel, hvis det bare er sorter der ikke har for tyk og sej skræl. Og så skal skrællen nok også helst være rimeligt pæn, så man ikke sidder og kigger på skurvepletter i kagen.

    SvarSlet

Skriv endelig en lille hilsen. Det er altid hyggeligt at høre fra jer.