torsdag den 5. september 2013

And på grill, sensommerhygge og endu et ægge-opstød!

Slagtetiden nærmer sig. Ja, herude på landet er der stadig ting der er afhængige af årstiderne! Og hanerne er ved at vokse sig store, og hønerne er begyndt at gå i fældning. Det betyder at øksen snart skal slibes og de unge haner der ikke skal bruge i avlen, og de ældre høner der ikke længere lægger særligt mange æg skal slagtes. Og i år skal der jo også være plads til et par gæs. Det betyder at der skal ryddes op i fryserne.  
Jeg fandt en dejlig stor and der lå og gemte sig i et hjørne af kummefryseren. (Jeg har 3 frysere, og mindre kan ikke gøre det!). Den blev behørigt tøet op, fyldt med kvarte økologiske appelsiner, løg, hvidløg og drysset med salt og peber, og så fik den sig en gang langtidsstegning i weberen. 
 Tilbehøret var sommerligt og lækkert. En gang tomat-agurkesalat med drivhusets det bedste, og en fennikelsalat med bredbladet persille og appelsinsaft-dressing. Så er stegt and slet ikke en tung og ufordøjelig ret, men den lækreste sensommer-lækkerbidsken. 
 Den yngste af de langhårede har været på osteindkøb. Endnu en gang lykkedes det ham at forundre en ostesælger. (Vi var i Ringe til Open by Night, fordi den ældste af de langhårede optrådte som omvandrende trylletosse). Når vi finder en ny ostebil eller ostebutik går vi altid lidt amok. Der er så mange lækre oste der skal smages, men den yngste går konsekvent efter de stærkeste og mest ildelugtende eksemplarer. Ostemanden prøvede forgæves at finde noget der var for stærkt til den unge mand, men det lykkedes som sædvanligt ikke. Til gengæld fik vi et utal af smagsprøver, en god snak og en klækkelig rabat på vores indkøb. Det endte alligevel med et dejligt ostebord til aftensmad den dag, for vi kom sent hjem. 
 Amelia og gæssene har et lidt anstrengt forhold til hinanden. Amelia ved det bare ikke! Hun vil så gerne rende rundt med gæssene, men de bryder sig ikke om at blive jaget rundt i hele haven, og den smukke unge moder er bange for at Amelia får sig et gåsebid. Så de nøjes med at kommunikere højlydt på behørig afstand. Det er vist også sikrest for alle parter.
Og så til en glædelig nyhed. Mine unge New Hampshire-hønniker på kun 5½ måned er begyndt at lægge æg. Her i bakken er der 3 barnevelderæg til venstre og 3 New Hampshireæg til højre. Når unge høner når at lægge æg allerede her i efteråret fortsætter de oftest hele vinteren igennem. Måske med lidt nedsat produktion, men det betyder heldigvis at jeg slipper for at købe æg til vinter. Det er jeg ualmindeligt godt tilfreds med. 
Så kan Bitz og Frisk påstå nok så meget, at der ikke er nogen særlig næringsforskel på æg fra forskellige produktionsformer. Men der er nu også undersøgelser der peger på det modsatte, og smagen af egne æg er så markant lækrere end noget man kan købe i butikkerne, at jeg hellere vil undvære æg end at købe dem. Og jeg er helt sikker på at hvis man havde undersøgt næringsindholdet i et æg fra en høne der havde levet det rigtige frie liv i en hvilken som helst dansk have, så ville det falde ud til have-æggets fordel. 
Desuden vil jeg gerne mane endnu en misforståelse til jorden i den forbindelse. Man kan IKKE se på en hønes farve hvilken farve æg hun lægger! Hvide høns kan lægge brune æg, og brune høns kan lægge hvide æg. Den eneste indikation der KAN være (ikke 100 % sikkert) er at man kan kigge på hønens øreskiver. Hvis øreskiverne er hvide lægger hønen ofte hvide æg og hvis de er røde lægger den ofte brune. Men der er altså også høns der lægger blå og grønne æg, og det kan man ikke se nogen steder. Skalfarven på æggene er racebestemt, og ikke farvebestemt. Og næringsindholdet er fuldstændig uafhængig af æggeskallens farve. Hvide æg er lige så sunde eller usunde som brune æg! Forskellen ligger i hønens foder og livsvilkår. Så find et sted på landet hvor hønsene går frit at købe æg, anskaf dine egne høns til at have gående i baghaven eller køb til nød økologiske æg. Det er den eneste måde at sikre sig de bedste, sundeste og mest velsmagende æg på! Og samtidig gør du dit til at mindske mishandlingen af produktionshønsenes vilkår i Danmark. Det er da en win-win-situation. 

1 kommentar:

  1. Jeg er fuldstændig enig med Fruen af Ruevej i hendes betragtninger omkring æg.
    At der så tillmasser af lige er masser af sundt og godt kød på hønsene, at de er hyggelige at have i haven, og at de holder skadedyres bestanden nede, er jo kun et ekstra plus.

    SvarSlet

Skriv endelig en lille hilsen. Det er altid hyggeligt at høre fra jer.