tirsdag den 29. maj 2012

Kold suppe og knækbrød

Når det er så varmt, som det har været her på det sidste, så er det bare med at finde sommer-opskrifterne frem. Kolde supper er noget af det bedste, for de køler og mætter ikke alt for voldsomt. Og til hverdag er det måske lidt rigeligt at tænde op i grillen, selv om det nu også er noget jeg holder meget af.

 Min nemme version af GAZPACHO er et stort hit i sommervarmen. I en blender smider man et par fed hvidløg, nogle skiver tørt brød (uden skorpe), nogle soltørrede tomater, et godt bløb olivenolie, lidt salt og godt med peber, kødet af en rød peberfrugt, en udkernet agurk et par udkernede tomater og 1 liter tomatjuice og et par skefulde sherryvineddike. Blende, blende, og så smage til. Suppen skal bare i køleskabet til den skal spises, så det er en dejlig ting at kunne tilberede i forvejen. Tilbehøret er masser af finthakket grønt og et stykke flutes. Jeg havde lidt forårsløg, tomat, peberfrugt, agurk og en dåse majs til fri afbenyttelse. Det mætter faktisk forbløffende meget med sådan en grøntsagssuppe, men på den gode måde.
 I dag hvor vejret var lidt mere utilregneligt fik jeg bagt knækbrød. Det er min mors gode opskrift. Det er også dejligt nemt. 1 dl havregryn, 1 dl hørfrø, 1 dl sesamfrø, 1 dl solsikkekerner og 1 dl græskarkerner. Det røres sammen med ca 3½ dl hvedemel, 1½ tsk salt og 1½ tsk bagepulver. Så hældes der 1,25 dl olie (f.eks. rapsolie) og 2½-3 dl vand i og der røres godt. Så skulle mikset gerne have en konsistens som havregrød. Dejen rulles ud mellem 2 ark bagepapir. Der bliver til 3-4 plader. Så skæres dejen i passende stykker og bages ved 200 grader i 5-8 minutter. De skal ikke blive brune, men bare lidt mørkere. Når de kommer ud skal de køle af på en rist, og bagefter lægges på et fad. De må ikke komme i dåse, for så bliver de bløde. Men det er nu ikke noget problem her i huset. De plejer at være blevet spist inden jeg så meget som får tænkt på at finde anden opbevaring end fadet.
Min søde svoger går og gør rent mellem fliserne. Han skulle nemlig male soklen og kunne ikke komme til for ukrudt. Det skidt gror jo som om det blev betalt for det. Men nøj hvor blev det flot da han var færdig. Dejligt med et nymalet hus. Han har snart været hele vejen rundt. Der er jo meget vedligehold ved sådan et gammelt hus, men det er så smukt når det er holdt pænt. Jeg tror aldrig jeg kunne falde til i et helt nyt hus. Næ, mit gamle skæve hus har sjæl og historie, og det foretrækker jeg.

torsdag den 24. maj 2012

Salater til det varme vejr og laks på grillen.

Som vejret er lige nu, altså stegende varmt, så er det tid til at finde de lette sommeropskrifter frem. Her kommer et par af mine yndlings-salater.
 Finsnittet sommerspidskål i en dressing af cremefraiche, feta og dild. Egentlig alt der behøves, men når der nu er så mange asparges i haven, så blev der også lige smidt en håndfuld asparges i. Dejligt til alt der har været en tur på grillen. Når jeg skal lave dressingen så bruger jeg en stavblender til at få en nogenlunde jævn konsistens. Man kan evt. krydre dressingen med lidt hvid peber og måske lidt ekstra salt. Det kommer lidt an på hvor salt fetaen er.
 Dette her må nærmest være verdens enkleste salat. Og så kan den spises som lækker frokost lige meget hvor varmt det er, for den er samtidig dejligt læskende. Man tager simpelthen og snitter et stykke vandmelon i tern og det samme med et godt stykke fuldfed fetaost. Jeg køber altid feta i blokke. Dem der er færdigskåret i små tern er tit så mærkeligt krymlede i konsistensen. Her er ingen dressing eller andet. Bare dejlig feta og vandmelon. En af sommerens absolutte topfavoritter.
I går aftes lavede jeg varm-røget laks til aftensmaden. Man tager simpelthen nogle små stykker laks med skind. Salter og krydrer dem efter smag. Jeg puttede lidt citronsaft og tørret chili på mine. Så putter man dem ind i den varme Weber, smider lidt røgesmuld på kullene, lægger låget på og venter ca. 10 minutter. Og ud kommer disse lækre stykker hjemmelavet varm-røget laks. De smagte skønt, og katten var også glad, for den fik lov til at mæske sig i skindet, som ikke bliver så sprødt, at det er spændende for os to-benede at spise.

onsdag den 23. maj 2012

Syrener på Midt-Fyn

Siden min egen skolegang for mange år siden, har jeg elsket syrener. De er så smukke, dufter fantastisk, og indvarsler snarlig sommerferie. Nu er jeg så bosat på Fyn, hvor man bruger syrener som hække overalt, så endelig er der syrener nok.
 Mit hus med syrenhækken ovre ved naboen.
 Og Vender man sig den anden vej, er der syrener til begge sider.
 Op mod den smukke sommerhimmel strækker de sig.
 Hist hvor vejen slår en bugt....
 Vi har også en masse hestekastanier rundt omkring. Smukke og majestætiske træer, der også står så smukt lige nu med deres hvide blomster i smukke lys.
 I haven er der masser af akelejer. Jeg synes de er så fine som små ballerinaskørter.
 I flere farver og overalt. Sådan nogle skal der bare være i en gammel landhave.
 De enkeltblomstrende er også fine. Dem har jeg masser af. Den eneste fejl akelejer har er at de ikke dufter. Men ellers er de så fine så fine.
Og løjtnantshjerten er også en yndig gammeldags blomst der passer så godt til vores hus og have.

fredag den 18. maj 2012

Sokkestrikning, dronetavler og hvad foråret ellers byder på.

Den anden aften hvor jeg var helt mutters alene hjemme skulle madlavningen jo ikke optage hele aftenen. Og i brugsen var der tilbud på "Nu skal vi eddermame ha´ bønner" eller som de rigtigt hedder edamame-bønner. Sådan en portion er jo lige til at sidde og hapse i mens man læser en god bog. Et glas hvidvin til, og aftensmaden var hjemme.
 Ude hos bierne går det planmæssigt fremad med både honning- og yngel-produktion. For at holde varroamide-bestanden  nede skal man skære dronetavler ud en gang om ugen. Miden vil helst formere sig i droneceller,(det der bliver til hanbier) så dem skal der ikke være for mange af.
 Hønsene har fundet ud af at sådan nogle dronetavler er det rene guf. Fede lækre bi-larver og dejlig voks. Her var det et par landhøner der var først fremme ved dagens dronehøst.
 De skaldede damer, som de hedder herhjemme, fordi landhaner åbenbart synes at det er sexet at pille fjerene af damerne under parringsakten, nød serveringen i fulde drag.
Jeg er gået i gang med årets produktion af hjemmestrikkede sokker. Jeg er helt vild med de sjove farver man kan købe nu. Især de skønne "regnbuestrømper" er jeg helt betaget af. Dem jeg er i gang med nu er lyseblå og med et sjovt hulmønster. De bliver også rigtigt fine.Jeg har nemlig fundet ud af at man kan downloade nogle fede opskrifter på nettet, så nu må jeg vist til at blive lidt mere avanceret i mit sokke-strikkeri. Indtil videre går det meget godt, men det tager godt nok lidt længere tid, når der skal hulles og laves snoninger. Men det bliver også rigtig flot.

tirsdag den 15. maj 2012

Kagens dag. Vandbakkelser med hindbær-blåbærskum og kaffecreme.

I dag er det kagens dag, så jeg ville bage kager til ungerne. Snydt blev jeg så, da begge drengene ringede hjem og spurgte om de måtte sove ude. Hvad gør man så? Ja, junior manglede tandbørsten, så jeg tog på besøg med et fad kager under armen og en toilettaske til den yngste. 
Dagens kage var blevet eclairs med henholdsvis hindbær-blåbærskum til de yngste og kaffecreme til den ældre generation.
Os der har haft husholdning i skolen og gået til 4H-madlavning har opskriften på eclairs, eller som vi kaldte det: Vandbakkelser, på rygraden, så det var bare at finde frem til forne tiders barnelærdom.
125 gr smør og 4 dl vand koges i en gryde. Deri røres 150 gr mel til en fast dej. Når dejen er kølet lidt ned røres 4 æg i. Æggene skal røres i et af gangen. Tricket med vandbakkelser er at de skal i en 200 grader varm ovn og bages i ca. 25 minutter, og det er absolut forbudt at åbne ovnlågen inden tiden er gået.
Jeg kogte en almindelig vaniljecreme og tilsatte lidt stærk kaffe og en smule flødeskum. Lækker kaffecreme i halvdelen af de fine eclairs, og i den anden halvdel kom der hindbær-blåbær flødeskum. Det blev en stor succes hos både yngre og ældre omkring kaffebordet.
God appetit. Jeg håber I også har nydt kagens dag.

onsdag den 9. maj 2012

Asparges med æggesovs og citrondessertet.

I dag er det min ældste søns fødselsdag. Det blev fejret med maner! 2 forretter, 1 hovedret og 2 desserter. 
Første forret var "hvad haven formår". Dampede asparges med æggesauce. Æggesaucen er lavet af smeltet smør, hakkede hårdkogte æg, masser af purløg og lidt eddike og salt og peber. Nøøøj hvor det smagte.
 Næste forret var pil-selv-rejer med hjemmelavet hvidløgs-mayonaisse. Der skal jo bruges nogle æg, nu hønsene leverer på den pæne side af 20 æg om dagen.
 Her sidder min dejlige søn og nyder middagen. Jeg håber han er tilfreds med dagens anstrengelser i køkkenet.
 Hovedretten var porchetta med fennikelsalat og nye danske kartofler. Porchettaen kan vi takke Super-Best for. Og nøj hvor var den god. Fennikelsalaten er nem at lave. Citronsaft, olivenolie og salt blandes, og så skæres fennikel så tyndt som muligt. Gerne på et mandolinjern. Det hele blandes og trækker gerne et par timer.
 Sønnike har en forsmag for citron-desserter, så der er blevet lavet citron-marengs-tærte og dejlig gammeldaws citronfromage med flødeskum. Jeg tror ikke vi kan passe vores bukser i morgen, men 17-årsdagen er i hvert tilfælde blevet fejret med maner.

lørdag den 5. maj 2012

En fin fin sang og film.

http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DODXEKx8clDU%26feature%3Dshare&h=mAQFm_7c9

Jeg ved ikke lige om det virker at sætte et youtube-link ind her, men denne sang og film fik jeg af min svoger i julegave. Den er filmet hjemme hos os, og jeg synes bare den er så fin. Håber I nyder den.

fredag den 4. maj 2012

Jordbær-rabarber-pavlova

I går brugte jeg en masse æggeblommer til at lave kærnemælkskoldskål af, så der var en masse hvider til overs. Derfor lavede jeg en fin rund marengsbund med en fin lille kant på. Desværre blev den for stor til de fleste fade, så den bliver serveret på bradepanden. I dag lavede jeg så rabarbersaft, og rabarberne og et par bakker jordbær blev mixet med flødeskum og lidt ekstra vanilje. Uhm en dejlig forårsdessert.
Nu sidder ungerne spændte og venter, så jeg må hellere ned og skære for. Fredagshygge!

Rabarbersaft, persillesalat og laks med persillepesto

Min nye solskinshobby er helt klart at sidde ude ved bistaderne og kigge på de flittige dyr. At sidde og drikke en kop kaffe og beundre den flid og orden der hersker i biernes verden er da noget af det fineste man kan bruge tid på. 
 Her den anden dag havde fiskebilen store smukke laksestykker til en rimelig pris. Og æg har vi o nok af, så lidt nye udenlandske kartofler og en hjemmelavet hollandaise og lidt persillesalat. Uhm hvor var det godt. Laksen blev smurt med en hjemmelavet persillepesto og bagt i ovnen.
 Salaten var bare en masse frisk hakket persille, peberfrugt, udkernet agurk og tomat med en olie-eddike dressing.
 I dag skal vi have en hjemmelavet Pavlova. En marengsbund, hvorpå der bliver toppet op med flødeskum blandet med friske jordbær og resterne efter den hjemmelavede rabarbersaft. Frugtstykkerne er jo blevet siet fra, og de smager skønt med jordbær og fløden.
Rabarbersaften er meget nem at lave. Man tager 12 stængler rabarber, snitter dem i stykker på et par centimeter. Dækker med vand og putter en flækket vaniljestang og 1 kg sukker ned i gryden. Dertil saften af en citron. Så skal det bare koge til rabarberne er møre, sies og puttes i atamonskyllede flasker. Selve rabarberstykkerne kan stadig bruges i en kage, så det er den rene win-win-situation. Jeg elsker rabarber, så der skal laves masser af rabarberlækkerier i den kommende tid mens de er friske og gode.